課 程 概 述
Course Description

課程編碼
Course Code
中文課程名稱
Course Name (Chinese)
英文課程名稱
Course Name (English)
總學分數
Credits
總時數
Hours
8517011 環境倫理 Environmental Ethics 3.0 3
中文概述
Chinese Description
環境的問題似乎非僅能以單純的工程規劃解決,環境倫理嘗試建立一些新的價值觀,以改善過去導致環境惡化的價值觀點,進而能達成以地球有限空間及資源來支持人類持續生存。 本課程不僅止於討論抽象的環境倫理哲學及生態道德問題,而嘗試從經濟學概括立場、道德家立場的論述辯論中,演繹出不同立場下,實證環境管理技術指標之影響,再及於環境法理之確定。 本課程期待學生就單一建成環境議題做倫理學之立場分析、再作評估指標修正,就管理政策而言,應從風險評估、風險管理與環境教育策略著手,在管理上可從各個層面分等級、分層次、分階段進行,最後提出環境法理實踐觀點。
英文概述
English Description
The problems of environmental protection seem to be impossible to solve just by technical approach. It demands a total value of our environment, i.e. a new Environmental Ethics. In this seminar, we would not only discuss the metaphysical meanings and ecological moral of environment, but try to draw up the technical standards among the arguments of economic capture approach, moral expert approach etc.

備註:

  1. 本資料係由本校各教學單位、教務處課務組、進修部教務組、進修學院教務組及計網中心所共同提供!
  2. 本資料僅供參考,正式資料仍以教務處、進修部、進修學院所公佈之書面資料為準。