課 程 概 述
Course Description

課程編碼
Course Code
中文課程名稱
Course Name (Chinese)
英文課程名稱
Course Name (English)
總學分數
Credits
總時數
Hours
5231403 建築再利用特論 Advanced of building renewal & reuse 3.0 3
中文概述
Chinese Description
面對地球資源逐漸枯竭的當下, 投入大量生產物量的建築興建模式必須有所變革, 才能因應減低環境負荷的需求。目前建築資源能否有效地再利用的課題在各先進國家受到相當多的矚目。故本課程以介紹海外各種再利用的案例手法為出發點, 並配合台灣地區國情探討建築再利用的可能性與面臨課題。專題討論內容 ■ 建築再利用之導論與定義 ■ 建築再利用的主要理論與手法 ■ 歐洲及日本的既有地區性集合住宅群的再生實例探討 ■ 建築填充體的更新 ■ 建物內的隔間改造與擴充, 建築 主體的增建與減建 ■ 外部裝修的保存與再利用 ■ 建築資材的他用途轉用 ■ 建築再利用與都市更新 ■ 建築再利用於台灣面臨的多面向課題(法令與市場)
英文概述
English Description
The scope of this curriculum encompasses the theories of the management of building projects, including:1. Introduction(The definition of Reuse, Reduce and Recycle).2. Main methodologies and evaluating tools of building-reuse.3. Case study: Mass housing renewal in European countries & Japan.4.Renewal operation of infill-based building components: Case study on Partitions, kitchens& Sanitary spaces5. Relation between Building renewal and urban tissue.

備註:

  1. 本資料係由本校各教學單位、教務處課務組、進修部教務組、進修學院教務組及計網中心所共同提供!
  2. 本資料僅供參考,正式資料仍以教務處、進修部、進修學院所公佈之書面資料為準。