課 程 概 述
Course Description

課程編碼
Course Code
中文課程名稱
Course Name (Chinese)
英文課程名稱
Course Name (English)
總學分數
Credits
總時數
Hours
5201409 生態設計理論與實務 Theory and Practice of Landscape Ecological Design 3.0 3
中文概述
Chinese Description
景觀生態學是以生態學理論來理解並建立一套可以認知景觀與其中的生物、非生物環境關係的學科。有關景觀的生態設計理論基本上是將這一系列景觀生態學模型或原理作為設計指標而形成的一套設計操作理論。景觀生態原理在景觀學科中具有極其根本的角色,不僅在景觀資源保育與管理上提供極具價值的參考;對於景觀規畫與設計實務者更提供了在不同尺度範疇狀況下三向度空間設計的形態準則。 因此,課程涵蓋了從區域、基地和細部設計三種尺度的設計內涵,講述及操作在基於不同目的的需求時,人為景觀如何介入自然環境,以及導入的人為景觀的設計準則。 1. 景觀生態與形態理論 2. 景觀生態設計理論 3. 景觀生態設計理論的應用 a. 都市地區和鄉村地區 b. 區域、基地和細部設計尺度
英文概述
English Description
Landscape ecology seeks for principles and models that contribute to dealing with conservation, management, and design in landscape practice. The course "Landscape Theory and Practice of Ecological Design" refers to those principles and models established in landscape ecology and then applies to landscape planning and design. Issues relates to this courses are listed as follows; 1. Landscape Ecology and landscape morphology 2. Ecological design theory 3. The application of ecological theory in landscape practice a. Urban region and countryside b. Macro-sale, meso-sale, and micro-scale

備註:

  1. 本資料係由本校各教學單位、教務處課務組、進修部教務組、進修學院教務組及計網中心所共同提供!
  2. 本資料僅供參考,正式資料仍以教務處、進修部、進修學院所公佈之書面資料為準。